Att tänka på när man fotograferar mat

För ett tag sen fotade jag sallad till Holy Greens. Man blir ju extra glad när det plingar till i mailen och man ser att det kommer en förfrågan från ett företag som man gillar mycket. Holy Greens är ett sådant för mig, har ätit och älskat deras sallader länge så därför var det extra kul att få fota till dom.  Vad ska man då tänka på när man fotar mat?


Gör en mindmap innan du ska fota med vad vill ha för känsla i bilden. Detta avgör sen hur du ska ta bilden och vilken rekvisita du ska använda dig av. Detta är ett jätte roligt moment och jag kan lätt fastna här och söka inspiration länge! Jag föredrar att vara snabb när man väl ska fota så man får fräsch mat istället för att hålla på att byta ut och piffa till det efter hand. Gör därför upp en plan innan du förbereder maten, ta fram det du ska använda dig av, förbered utrustning och ställ in kameran rätt. Efter det är det bara att ställa fram maten och trycka av.Man får fuska med olika saker om det behövs. Spreja lite vatten på maten om du vill ha blänk. Behöver du rök så att det ska varmt ut, sätt kokande vatten bakom maten så att det ser ut som ett det är den som ryker. Byt ut efter hand om något på tallriken sjunker ihop. Det gäller så klart att få maten att se nylagad och fräsch ut.  När det gäller fotovinklar blir mat ofta bra rakt ovanifrån, så kallad flatlay eller med ca 45 graders vinkel. Ljuset är det viktiga, få det att falla fint över maten så den kommer till sin rätt.  I efterarbetet fördrar jag naturliga färger gällande maten och till skillnad från mycket annan redigering behåller jag eller drar upp färgerna. Det ska vara klart och färgglatt! En tomat ska vara knallröd och en spenatsoppa krispigt grön.

Och slutligen, som i den mesta av min fotografering, konstra inte till det utan håll det enkelt, stilrent och lekfullt! Lycka till!

Tillbaka till alla inlägg

Hanna Ågren

FOTOGRAF